Bruggenbouwers

Bruggenbouwers. Dat zouden ze zijn. De elkaar vóór de verkiezingen van 2012 nog bestrijdende Samsom en Rutte gaan destijds voor velen, ook voor leden van beide partijen, een monsterverbond aan. Dat gevoel dat het op zijn zachtst gezegd niet helemaal is geworden wat het had moeten zijn overheerst nu na vier jaren regeren. Binnen de PvdA nog sterker onder invloed van de peilingen en door het van meet af aan kritische geluid van Jacques Monasch, die nu een gooi wil doen naar het partijleiderschap. Bruggenbouwers zijn na vier jaar nog moeilijker te vinden, ook binnen die partij.

image
Bron: AD 17 oktober 2016

Bruggenbouwers. Zo zullen de staatkundig gereformeerden wel nooit te boek komen staan. Kan ook niet met een eigen Boek, dat als basis voor al hun handelen geldt. Dat steeds verder vervreemdt van andersdenkenden. Vooral als ze andere geloofsuitingen hebben. Klokken zijn geworteld in de joods-christelijke traditie. De gebedsoproep vanuit een moskee natuurlijk niet. De vraag is alleen hoever de SGP hierin wil gaan? De PVV wil ook andere niet-Westerse uitingen verbieden. Is er in aanloop naar de verkiezingen een nieuw (monster)verbond in de maak? Of kan dat dan weer niet, vanwege de letterlijke teksten in het Nieuwe Verbond, deel II van het Grote Boek, dat vooral oproept tot bruggenbouwende naastenliefde?

Bruggenbouwers. Maar dan de échte. Waar we écht behoefte aan hebben. Waar waren zij de afgelopen dertig-veertig jaar. En dan bedoel ik bruggenbouwers die échte tegenstellingen durven aan te pakken. Tussen arm en rijk is de kloof alleen maar groter geworden, ook al hebben steeds meer mensen het goed. De balans tussen economisch gewin en duurzaam/milieu valt nog steeds in het voordeel van de eerste uit. En datzelfde geldt voor de strijd tussen oorlog en vrede. Of deze nou geopolitiek of religieus is ingegeven. Nee, de bruggenbouwers zijn in geen velden of wegen te bekennen. De laatste winnaar van de Nobelprijs voor vrede spreekt wat dat betreft boekdelen. De grote oorlogen blijven de wereld ook de komende jaren in haar greep houden.

Ondertussen staan ook de fysieke bruggen op springen. De Merwedebrug bij Gorinchem is al gesloten voor zwaar vrachtverkeer. De bruggen bij Dordrecht en Papendrecht staan onder extra (verkeers)druk. Drechtstedenbestuurder Tanis heeft natuurlijk groot gelijk als hij aan de noodklok trekt. Het is echter de vraag of er in de polariserende verkiezingsstrijd aandacht is voor de verbetering van de A15 en de reparatie of vernieuwbouw van de bruggen. Vooralsnog niet met het huidige geluid vanuit PvdA en SGP. Dat terwijl échte bruggenbouwers het allang weten: juist het samen werken aan deze fysieke bruggen (en wegen) verbroedert andersgezinden. Jood, moslim, christen, humanist of atheïst. Minder arm of verder rijk. Op innovatieve basis ook economie én milieu.

Daarom maar even een oproep van een betrokken raadslid van lokale huize. Zonder klokken of versterkt uit speakers aan de zijkant van een gebouw: “Bruggenbouwers aller landen vereenigt u. Voordat het te laat is.”