Groepsfoto

Op 12 januari 2017 heeft de nieuwe plantmanager van DuPont Dordrecht, de heer Griffioen, kennis gemaakt met burgemeester Moerkerke en wethouder Koppenol. De heer Griffioen stelde voor in de commissie Ruimte of raad over bedrijfsvoering en de plannen van DuPont te vertellen. Hij nodigde de raad ook uit om een bezoek aan de plant te brengen. Het college houdt de raad op de hoogte van de ontwikkelingen bij DuPont. De commissie Ruimte gaf al aan voldoende te worden geïnformeerd. Een bezoek aan het bedrijf geeft een goed beeld van wat het bedrijf nu echt doet, van de bedrijfscultuur enz. Voorafgaand en tijdens het bezoek kunnen vragen aan het bedrijf worden gesteld. Een bezoek is daarom een goede aanvulling op de veelheid aan papieren informatie, berichtgeving in de media enz. Voorstel is de raad, via de griffier, de uitnodiging van de heer Griffioen voor een bedrijfsbezoek aan de plant van DuPont over te brengen.

Tot zover het eergisteren aan de raadsleden doorgespeelde bericht. Ik heb het maar integraal opgenomen. Ter leering ende (minder) vermaeck.

Ere wie ere toekomt: de eerste die op het mogelijke bedrijfsbezoek aan DuPont/Chemours reageerde was Ruud Lammers. Mijn reactie hierna is soortgelijk. Al durf ik daar nog wat verder in te gaan.

“Even lachen…”, verzoekt de pr-medewerker. Enkele raadsleden kijken wat verbaasd maar doen uiteraard instinctief wat ze altijd al doen. Jasje dichtgeknoopt, dasje recht. Een half uur later is de groepsfoto niet alleen verspreid via social media, maar ook meerdere malen door de raadsleden zelf geretweet. Met opmerkingen als “keurig bedrijf”, “wat een veiligheidsmaatregelen: ik zie er niet uit met die helm op!” en “goede informatie gekregen”. De eerste journalisten en columnisten van AD De Dordtenaar hangen al bij raadsleden aan de lijn en bereiden hun stukjes voor de volgende dag voor. De gedeputeerde is not amused en neemt contact op met het college.

Het voorspelbare circus. Als gevolg van een bedrijfsbezoek aan dé grootste publieke boosdoener van dit moment. Zou dit nu echt niet zijn meegenomen en afgewogen bij de betreffende ambtenaar of het college? Of gaat men er maar in alle naïviteit van uit dat het zo’n vaart niet zal lopen? Dat er geen groepsfoto of andere kiekjes in de openbaarheid zullen verschijnen? Dat raadsleden hun natuurlijke driften om fotomomentjes te schieten en te delen voor deze ene keer zullen onderdrukken? Keep dreaming, zeker met de verkiezingen in het vooruitzicht!

Eén van mijn zwaktes als politieker is dat ik werkelijk niks geef om selfie-fotomomenten. Zelden ben ik in beeld. Ik vind de zaak zelf belichten eigenlijk altijd belangrijker. Zo sta ik ook niet op de groepsfoto van de Drechtsteden die al bijna 3 jaar circuleert. Houden zo!

fotograafNee. Het bericht aan de raadsleden over de mogelijkheid van een bedrijfsbezoek aan DuPont/Chemours had minimaal een bijsluiter moeten bevatten. Voor díe raadsleden die toch de neiging niet kunnen onderdrukken op de uitnodiging in te gaan. “Pas op: politiek gevaar. Kans op een beter te vermijden groepsfoto!”