Koffiemaling

Er wordt vaak gesproken over politici die na de verkiezingen niet waarmaken wat ze ervoor hebben beloofd. Nou kun je van alles van Donald Trump vinden, maar hij beantwoordt allerminst aan dat beeld. Mocht er nog twijfel zijn, dan is deze absoluut verdwenen na eerst het inreisverbod en het nu in beroep gaan van de beslissing van de federale rechter, die dit inreisverbod van tafel heeft geveegd.

Kom daar maar eens om. Politici die beloften waarmaken of daar een echte poging toe doen. Ooit was er een kwartje van Kok op de bezineprijs (we hebben nog steeds een veel hoger tarief dan de ons omliggende landen). En de meest recente is uiteraard de € 1000 van Rutte.

Het kan echter soms nog gekker. Dat politici nog vóór de verkiezingen dingen doen die in strijd zijn met de eigen regels of algemene fatsoensnormen. Zoals gisteren in het Achterom in Dordrecht. In de strijd om de kiezer waren daar gisteren twee partijen actief: de SP en de VVD. En van de SP valt wellicht nog te billijken dat ze iedere vijf minuten hetzelfde verkiezingslied op oude bekende wijs lieten weergalmen. Het is voor de medewerkers van de winkels aan het Achterom, waarvoor men toch stelt op te komen, echter vooral een zaterdag lang “muzikaal pesten” op de werkvloer. En het getuigt bovendien van een slechte smaak, zo hoor ik van de vele gasten.

Maar à la. Tegelijkertijd maakt de VVD het echt te bont. Dé partij die zelf stelt op te komen voor ondernemers en vooral ook het MKB, heeft laten zien daar eigenlijk maling aan te hebben. Koffiemaling om precies te zijn. Onder het mom van “bakkie doen” staat de partij een zaterdag lang aan het Achterom vooral gratis koffie uit te delen. De VVD verstoort daarmee de marktwerking waar men zelf zo hoog van opgeeft. Oneerlijke concurrentie kent geen duidelijker voorbeeld. Er zijn zo drie zaken in de directe omgeving – Hema, McDonalds en Bakker Bart – die de (betere) koffie gewoon verkopen. Maar zelfs de SP, die met Emile Roemer nog maar een maand daarvoor gewoon betaalde voor de koffie en broodjes bij verzamelpunt Bakker Bart, doet het nu ook met het gratis bakkie van de VVD.

Politici maken over het algemeen na de verkiezingen niet waar wat ze beloven. Maar om dit zo opzichtig al vóór de verkiezingen te etaleren is of ondoordacht of een bijna ongekende arrogantie van de zittende elite. Het is hoe dan ook een  schoffering van de eigen achterban.