“Gôh… een staatslot”

Je kent het wel. Weer die verjaardag. En weer geen inspiratie. Dus koop je maar een staatslot. Om deze met je eigen verjaardag weer “terug” te krijgen. Verrassend…!? Uit beleefdheid bedank je de gever: “gôh, had je niet moeten doen… een staatslot”.

Dit gevoel bekruipt me zo langzamerhand bij alle pogingen om Papendrecht aan de man te brengen. Inspiratieloos wordt nagedacht over de volgende wijze waarop Papendrecht wordt gepromoot. Na eerdere pogingen waar Papendrecht onder andere meer “puur” moest worden “verkocht” (zelf hou ik meer van wit en melk) moet het nu allemaal gaan verrassen. Hierover is gisteren kennelijk nagedacht tijdens een werksessie op het gemeentehuis waar een wethouder over bericht op social media.

Ook ik koop wel eens een staatslot. En tegen beter weten in hoop je dat er de hoofdprijs op valt. Maar je weet van tevoren dat de kans op “geschoten, weer mis” groter is dan omgekeerd. De enige die er altijd beter van wordt is de organisator van de loterij.

Promotie draait om het product of de dienst. Niet om de etalage of het billboard. Een nieuwe website opzetten is in deze tijd al behoorlijk achterhaald, want de meeste mensen zitten immers veel meer op de diverse social media, zoals de wethouder duidelijk weet met het versturen van het bericht over de werksessie. Daarvan gebruikmaken voor promotie is dus veel slimmer dan weer vertrouwen op de blauwe ogen van de volgende websitebouwer, die juist daar zijn geld mee verdient.

Als PAB hebben we een jaar geleden met een motie gevraagd om meer evenementen, voor iedereen in Papendrecht. Ook tijdens de bijeenkomst een maand of wat geleden in het gemeentehuis (Nieuwe Winkelstraat) is daar door en voor ondernemers de nadruk op gelegd. Een bruisend centrum komt er immers niet vanzelf, daar moet je wel wat voor doen. Maar wat dan? Ideeën genoeg, maar niet altijd (financieel) uitvoerbaar. Maar daarmee zijn we wel op de goede weg, namelijk die van nadenken over “wat dan?” en dat moet voor succes altijd vooraf gaan aan “hoe dan?”.

Papendrechtverrast.nl. Graag. Ik hou wel van verrassingen! Ook ik pak namelijk met plezier uit. Ben benieuwd “wat” het is. Het lijkt echter bij voorbaat verdacht veel op de bekende envelop. Met weer een staatslot…