Broodheer

2017. Een steeds groeiend aantal mensen zit op of onder de armoedegrens. Er zijn in de Drechtsteden tekorten op het sociale minimabeleid. En het aantal bijstandsgerechtigden neemt door de extra statushouders toe. Gezien dit alles krijg ik vandaag wel een heel bijzonder bericht. Eentje in de categorie “ik kan hier zo boos om worden”.

Het geval. Door Bakker Bart Dordrecht wordt iedere dag het niet verkochte brood, broodjes en soms wat gebakjes gederfd. Derving betekent: uit de schappen (alles is namelijk altijd vers in de zaak) en in zakken. Dezelfde avond of de dag erop wordt dit dan meegegeven aan diverse goede doelen-organisaties, zoals De Hoop, voedselbanken en af en toe ook een kinderboerderij.

“Wat mooi dat jullie dit zo doen. Niks erger dan voedsel weggooien dat nog kan worden genuttigd.” (Arno Brok, 2016)

Tot vandaag geen probleem. Vanochtend berichte mijn eega echter dat de zakken met gederfd brood niet zijn opgehaald door de Voedselbank Dordrecht. De reden: het bestuur wil geen ongesneden en ongedateerd brood. De verbazing is niet alleen groot bij Bakker Bart, ook de vrijwilligers van deze voedselbank – zo begrijp ik – zijn behoorlijk pissed off.

01-bakker-bart-fb-1Brood is bij verse bakkers altijd vers. En wordt daarom nooit gedateerd. Vandaag gebakken, vandaag verkocht. Zo niet: derving. De dag na bakken dus opgehaald. Uit de reacties van de afnemers van het gederfde brood maak ik tot nu toe op dat ze meer dan blij zijn met het Brood van Bakker Bart. Juist ook omdat het verser en smaakvoller is dan wat er na dagen (of soms na weken uit vriezers) vanuit de supermarkten wordt aangeleverd. En ongesneden brood blijft dan zelfs nog langer vers.

De andere voedselbanken, zoals in Sliedrecht en Papendrecht, hebben geen enkel probleem met het gederfde brood dat ongesneden en ongedateerd wordt aangeleverd. Zij weten namelijk dat het met de regels van hygiëne en kwaliteit wel goed zit. Waarom de broodheren van de voedselbank Dordrecht nu plotsklaps wel bezwaren hebben is een raadsel. De gekozen formele opstelling neemt namelijk de eigen inwoners het betere brood uit de mond.