Integriteit is…

Gedragsregels, Reglement van Orde, Gemeentewet...
Gedragsregels, Reglement van Orde, Gemeentewet…

De kwestie ToBe speelt op. Al jarenlang weten we dat het niet goed gaat. En dat er veel geld bij moet vanwege een van meet af slechte organisatie en mismanagement. De zaak is extra onder druk komen staan door de geheimzinnigheid vanuit het college waardoor pas heel laat openbaar over het dossier is gesproken. De inspraakregels van de raadscommissies worden mede daardoor opzij geschoven, terwijl uit allerlei hoek duidelijk wordt dat er behoefte aan is. Via ingezonden brieven, statements op social media en websites en lastminute adviezen laten voor- en tegenstanders zich horen.

Ik wil op deze plaats echter niet stilstaan bij de kwestie zelf. Of er wel of niet een ramp is als ToBe failliet gaat of dat er best alternatieven zijn. Of het een koopje is als we doorgaan met ToBe of dat het juist al heel snel zal blijken duurkoop te zijn. Dit debat is nu aan de raad.

Wel wil ik ingaan op de kwestie van integriteit die in dit dossier een grote rol speelt. En dan kijk ik vooral naar twee berichten die gisteren over ToBe zijn verschenen. Een bericht van de Culturele Advies Raad en een statement van Ruud Lammers op de website van OP.

De Culturele Advies Raad over ToBe: “vervult een onvervangbare plaats in het kunst en cultuur aanbod voor de jongste inwoners in onze gemeente. We willen en kunnen ons niet voorstellen dat er in de toekomst geen Kunstmenu meer zal zijn of dat er geen mogelijkheid meer bestaat kennis te maken met een muziekinstrument voor de schoolgaande jeugd.”

Juist de afgelopen week wordt duidelijk dat er diverse alternatieven zijn voor ToBe. Excelsior stelt dat zij ToBe eigenlijk alleen maar nodig heeft voor de examens en diploma’s, maar er zijn meerdere instellingen die dit graag willen verzorgen voor Papendrecht. En de totaal misplaatste opmerking dat zonder ToBe kinderen geen muziekinstrument zullen beroeren is te gek voor woorden.

De vraag dient zich meteen aan wie de voorzitter van de Culturele Advies Raad heeft aangespoord dit eenzijdige reclamespotje voor ToBe te maken?

Ruud Lammers komt in een hem kenmerkend lang betoog op zijn website tot de conclusie dat ToBe moet worden behouden. Sterker nog: ook de bezuiniging van 10% vanaf 2016 moet wat hem betreft van tafel. Op zichzelf niks mis mee als een politicus een ander standpunt inneemt natuurlijk. Maar een oud-lid van de Raad van Toezicht, die enkele jaren geleden nog medeverantwoordelijk was voor de nu ontstane malaise bij ToBe, onthoudt zich beter van elk commentaar.

Momenteel is er een integriteitscursus gaande in Papendrecht. Als ik wel zou gaan voor één van de vervolgsessies is het voor een aan te leveren onderwerp niet moeilijk kiezen. Inmiddels is er een imposante reeks van voorbeelden, waarbij de integriteitskwestie in mindere of meerdere mate speelt. En op 7 september 2015 zijn daar zomaar twee voorbeelden aan toegevoegd.

Integriteit is… Niet lastminute, vlak vóór een cruciale beslissing in de gemeenteraad, een nergens op gestoeld doemscenario verkopen.

Integriteit is… Niet als voormalig medebestuurder het hoogste woord voeren ten faveure van de betreffende organisatie.

En integriteit is sowieso als de gemeenteraad gefundeerd, onder afweging van alle belangen en zonder voorbij te gaan aan de overduidelijk gewenste inspraak, een besluit neemt. En zich daarbij zeker niet met de rug tegen de muur laat zetten door de verantwoordelijke wethouder en regionale bestuurders.

4 gedachten over “Integriteit is…

  1. Tijdens mijn periode als voorzitter van de Raad van Toezicht ( tot en met 2013 ) schreef ToBe zwarte cijfers. Je vergeet in je blog te vermelden dat een van de oorzaken voor de financiële problemen nu zijn dat de colleges van B&W zijn gaan bezuinigen op ToBe en tegelijkertijd hebben verzuimd tijdig iets aan de B3 status te veranderen. Zwarte Pieten is geen kunst! Piet Sleeking probeert kennelijk zijn verantwoordelijkheid als jarenlang lid van het College van B&W van Dordt uit de weg te gaan. Laat het maar beter over de inhoud gaan!

    1. Wat mij betreft een gemiste kans op mea culpa van een voormalig lid van de Raad van Toezicht.

      Juist in de jaren tot en met 2013 zijn met instemming (of wegkijken) van deze toezichthouders de funeste beslissingen genomen door de subsidiënten (de betrokken gemeenten, lees: de wethouders kunst en cultuur). Piet Sleeking wijst daar terecht op.

      Voor iemand die telkens stelt dat er weinig grip is op gemeenschappelijke regelingen ben je – waar jij overduidelijk wel grip had kunnen en moeten hebben – nu wel heel erg weinig kritisch. En vind je dat het regionale geldverslindende ToBe zelfs meer geld moet krijgen! OP verkwanselt hiermee zijn eerdere (lokale) idealen. Het kan verkeren…

      Door je eerdere nauwe betrokkenheid is bovendien het nu promoten van het noodlijdende ToBe een no go-area volgens de ongeschreven integriteitsregels.

  2. De problemen bij ToBe dateren al van voor 2010, vreemd dat daarover ook niets in de college stukken staat. Je spuwt je gal maar het raakt kant noch wal.
    De gemeenten hebben jarenlang geprofiteerd van ToBe en moeten nu ‘plotseling’ bezuinigen. Maar dat was eerder ook voorzienbaar. Door het probleem van de B3-status telkens naar voren te schuiven hebben de colleges van B&W – waar het PAB overigens in de periode 2010-2014 ook deel van uit maakte – een zware wissel op de toekomst genomen. Daar plukken we nu de wrange vruchten van. Het PAB met Herman Nieuwstraten voorop gaat dus niet vrijuit.
    Het lokale belang van steun aan ToBe is gelegen in cultuuronderwijs voor onze kinderen, maar ook in een divers en kwalitatief goed aanbod van cursussen voor volwassenen.

    1. Dat van de weinig actieve informatie vanuit het college onderschrijf ik in dit geval volkomen. De raad wordt, mede door de onvolledige geheime stukken, van de domme gehouden.

      Hoe het PAB hier eerder in heeft gestaan? Ach, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. De zwakke rol van de inmiddels weer tot de VVD bekeerde Nieuwstraten is door niemand te overzien.

      Maar we weten anno 2015 inmiddels wel beter, ondanks de verfoeilijke rollen van de verantwoordelijke wethouders en de leden van de Raad van Toezicht. Geen gal, gewone feitelijke constatering, ook van de afgelopen jaar ingeschakelde accountant.

Reacties zijn gesloten.